Expoziție a artistului plastic Alex IVANOV

0 1

Expoziție de pictură, grafică și ilustrație de carte „Poeme fortificate” a artistului plastic Alex IVANOV, deschisă în perioada 27 aprilie - 10 mai 2015. Expoziția este realizată cu sprijinul Bibliotecii Militare Naționale și al Societății Scriitorilor Militari.

UT PICTURA POESIS – cronică de Octavian MIHALCEA, Biblioteca Militară Națională


 

Între 27 aprilie și 10 mai 2015, la Sala Foaier a Cercului Militar Național, are loc deja tradiționala expoziție de grafică și pictură (ilustrație de carte) a lui Alex Ivanov, intitulată "Poeme fortificate", evenimentul fiind sprijinit de Biblioteca Militară Națională și Societatea Scriitorilor Militari.

Acest nou act estetic marca Alex Ivanov este fundamentat pe principiul diversității, atât în ceea ce privește subiectele abordate, cât și din punctul de vedere al tehnicilor compoziționale. Astfel, putem întâlni personaje situate la limită, în rame vechi sau mai noi, poeți, mucenici sau paracliseri exteriorizând acel deosebit fior dramatic atât de caracteristic autorului. Peisajele din expoziție au valoarea unor instantanee ce surprind stări adânc poetizate, incitându-ne la evaziuni imaginative. Spre a particulariza, în această accepțiune, trebuie să menționăm unul dintre tușantele tablouri: "Sfert de mlaștină". Observăm un accentuat plus de culoare în cazul lucrărilor animate de păsări sau pești, ceea ce denotă o atitudine spirituală căreia nu-i lipsește încrederea în forța ascensională a elementului artistic. Impresionează și lucrările grafice prezentate aici, una dintre ele, intitulată "Tarot cu icoane", în fond ilustrația pentru coperta cărții poetului Liviu Vișan, comprimând estetizant într-un tablou o mai mult decât sugestivă pluralitate simbolistică. Expoziția propune și un soi dalinian de floare carnivoră, ce posedă volute suprareale din zodia amplelor ieșiri în afara lumii. În alte lucrări, folosirea cernelii conferă acuarelei un special aer misterios, fapt deductibil și din intitularea unui exponat: "Rugăciuni uitate în cerneală". Dacă trecem în revistă toate titlurile, ne vom delecta cu formulări poetice de cea mai bună calitate, care potențează efectul plastic: "Noapte în călimară", "Resturi de rugăciune", "Zbor în azilul de păsări", "Pești dezlegați", "Pădure tăiată la cuțit", sau "Pasărea ciob". Trebuie spus că autorul foarte reușitei expoziții, Alex Ivanov, a publicat mai multe volume de versuri, ceea ce ilustrează perenele corespondențe dintre arte, relație mereu deschisă întru Spirit.

 

Distribuie
  • Twitter
  • Facebook

Contact Cercul Militar National

ADRESĂ
Constantin Mille nr. 1, sector 1, București


SECRETARIAT

Telefon: 021-314.95.51 
              021-313.86.80  /112              
Fax: 021-313.78.27
E-mail: marketing@cmn.ro

Program: Luni - Vineri / 08.00 - 16.00


BIROUL CULTURĂ, EDUCAȚIE ȘI COMUNICARE

Telefon: 021-313.86.80  
Secretariat cursuri: 021-313.86.80  /156 
Secretariat expoziții și activități culturale: 021-313.86.80  /136
Fax: 021-313.78.27
E-mail: cultura@cmn.ro

Program: Luni - Vineri / 08.00 - 20.00