Palatul Cercului Militar Naţional, monument istoric, este situat în centrul istoric al Bucureştiului, cu faţada principală spre Calea Victoriei (Fântâna Sărindar şi Piaţa Tricolorului) şi câte o faţadă laterală pe Bulevardul Regina Elisabeta şi strada Constantin Mille. Palatul Cercului Militar Naţional participă la artera principală a Bucureştiului care formează axa nord-sud Calea Victoriei.

Calea Victoriei pe măsura dezvoltării ei în etape istorice, a căpătat şi configuraţii noi. Dacă prima porţiune, cea mai veche (sec. XVI - XIX), de la Dâmboviţa spre Palatul Cercului Militar era împânzită de prăvălii, case boiereşti, biserici şi hanuri, străbătând zona comercială cea mai intens valorificată economic, din Bucureşti, porţiunea a doua de la Palatul Cercului Militar până la Palatul Regal, era susţinută de clădiri reprezentative, instituţii publice monumentale. Cea de-a treia, de la Piaţa Palatului Regal la Piaţa Victoriei, devine o arteră de-a lungul căreia se vor înşirui reşedinţele protipendadei bucureştene, adevărate mici palate.

La sfârşitul sec. al XIX-lea, odată cu proclamarea Regatului României (1881), era o lipsă acută de sedii pentru instituţiile statului roman, astfel că, multe dintre acestea s-au adăpostit în clădiri particulare.


Palatul Cercului Militar face parte din seria de clădiri construite de-a lungul celui de-al doilea tronson al Căii Victoriei începând cu a doua jumătate a sec. al XIX-lea şi prima decadă a sec. al XX-lea, fiind drept sediul central al activităţilor de reprezentare şi protocol, culturale, educative şi sociale ale ofiţerilor superiori din armata română.

Sursele cartografice, de la finele sec. al XIX-lea, coroborate cu izvoare arhivistice mai recente, cu planurile oraşului din sec. al XX-lea şi fireşte cu realităţile actuale ale terenului formează o imagine asupra dezvoltării istorice a ţesutului urban în zona Cercului Militar Naţional.



TUR VIRTUAL




Principala intrare în palateste cea din strada Constantin Mille nr. 1, realizată prin usi impunătoare din fier forjat cu o amplă deschidere în arcadă ce protejează peronul.Se pătrunde în palat printr-un hol unde se pot admira elemente decorative de natură barocă cu semnificaţie militară. Laurii şi scutul sunt elemente dominante care se regasesc în tot palatul. Originale sunt aici blazonul Cercului Militar,şi marele candelabru. Pe cele două plăci de marmură din hol sunt înscrişi toţi cei care s-au aflat de-a lungul timpului la conducerea instituţiei.

Din acest hol o scara de acces conduce spre etaj. Aceasta este străjuită de oglinzi veneţiene, menite a „dilata” spaţiul şi a da, în acelaşi timp, o notă de eleganţă acestui acces. Oglinzile sunt încadrate de ciubuce din stuc aurit, iar deasupra lor se găsesc perechi de „putti”, acei veseli îngeraşi de sorginte renascentistă, ce par a le ura bun-venit vizitatorilor.

Şi pentru faptul că o imagine spune mai mult decât cuvintele, vă invităm să parcurgeţi virtual interioarele palatului, folosind butoanele de navigare.