Expoziția de pictură și sculptură a artiștilor plastici Eugen Ilina și Laurențiu Midvichi

1 1

Expoziția de pictură și sculptură ”Imago” a artiștilor plastici Eugen Ilina și Laurențiu Midvichi, deschisă în perioada 13 - 30 noiembrie 2017.

Expoziția conține pictură pe pânză, o instalație compusă din figurine de ceramică arsă și trei sculpturi din bronz. Sculpturile sunt impregnate de exuberanța artei romanice, înțeleasă dinspre instabilitatea formei, în timp ce pictura oscilează între figură închegată și desfigurare. P
rin sculptură și pictură cei doi coboară pe firul genealogiei imaginii, desprinzând motive, forme și stiluri din epoci imaginate, topite împreună. Monștrii îmblânziți, de buzunar, din ceramică, se întâlnesc cu labirinturile sinuoase, fără ieșire. Întregul se sparge în sensuri colorate. Imaginea se decojește și se reccompune. Figurile umane abia se întrezăresc printre hibrizi monstruoși, ciulini supradimensionați și culoare densă, violentă, precum scoarța de copac. Limbaje radicale, care se împletesc și sparg sensurile convenționale. Chipuri descompuse, sondarea subconștientului și a memoriei. Scindarea imaginarului colectiv.


Imago: o singură expoziție. Expunere. Contorsiune. Descompunere. Două voci vizuale. Același strigăt mut.

 

Eugen Ilina (n. 1965), membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Studii de gravură (Marcel Chirnoagă), studii de sculptură (Ioan Duman) şi studii de pictură (Eugen Bratfanof), completate de cursurile Facultăţii de Istorie a Universităţii din Bucureşti (2004-2009). Master pe tema Managementul bunurilor culturale. Douăsprezece expoziţii personale de pictură şi sculptură şi participare la peste 20 de expoziţii de grup. Trăiește și lucrează în București.


Laurențiu Midvichi (n. 1979, Tulcea) este absolvent al Universităţii Naţionale de Artă din Bucureşti – Secţia Artă Murală (2002), şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Se bucură de o activitate prodigioasă în domeniul book-design în cadrul editurii Polirom între anii 2008 – 2013.  A avut 20 de expoziţii personale în țară și străinătate şi a participat la numeroase de expoziţii de grup. Din 2013 participă în tabere de creație și rezidențe artistice în România și Bulgaria. Este laureat al unui important număr de premii naţionale pentru pictură şi grafică. Trăiește și lucrează în București. 

Ingenioase reprezentări labirintice – cronică de Octavian Mihalcea

Între 13 și 30 noiembrie 2017, la Galeria Artelor din cadrul Cercului Militar Național, iubitorii frumosului pot vizita expoziția de pictură și sculptură intitulată IMAGO, propusă de Eugen Ilina și Laurențiu Midvichi. Un halou misterios, pătrunzător, planează asupra exponatelor, aceasta și pe fondul numeroaselor abstractizări prezente. Sinteza dintre pictural și sculptural e îndreptată cumva spre o problematică a originilor, abordată de cei doi artiști într-o manieră particularizantă. Sunt privilegiate jocurile imaginației, exuberanța căutării neîncetate, împreună cu ingenioasele reprezentări. O temă foarte prezentă este labirintul, simbol complex cu ample rezonanțe. Dramatismul problemei salvării se impune din start. Unele tablouri s-ar putea revendica din proximitatea energiilor levitatorii. Despre alte lucrări putem spune că degajă forța expresionismului abstract. Multiplicitatea simbolurilor potențează interesul pe care îl suscită evenimentul plastic. Figurinele expuse ne transpun într-o zonă abisală, cu precepte discontinue aparținând altor situări existențiale. Iese în evidență caracterul mutabil propriu acestora, astfel fiind sugerate metamorfozele, necunoscute ale ființei care vor fascina întotdeauna. 



Distribuie
  • Twitter
  • Facebook

Contact Cercul Militar National

ADRESĂ
Constantin Mille nr. 1, sector 1, București


SECRETARIAT

Telefon: 021-314.95.51 
              021-313.86.80  /112              
Fax: 021-313.78.27
E-mail: marketing@cmn.ro

Program: Luni - Vineri / 08.00 - 16.00


BIROUL CULTURĂ, EDUCAȚIE ȘI COMUNICARE

Telefon: 021-313.86.80  
Secretariat cursuri: 021-313.86.80  /156 
Secretariat expoziții și activități culturale: 021-313.86.80  /136
Fax: 021-313.78.27
E-mail: cultura@cmn.ro

Program: Luni - Vineri / 08.00 - 20.00