Expoziția de pictură a artistei plastice Georgeta GRABOVSCHI

0 0
Expoziția este deschisă în perioada 2 - 19 decembrie 2013.
Expoziția este vernisată luni, 2 decembrie, ora 17.00, de criticul de artă Tudor OCTAVIAN.

Expoziţia de pictură a artistei plastice Georgeta GRABOVSCHI. Artista este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, a absolvit facultatea de Istorie- Filosofie a Universităţii Bucureşti, Şcoala superioară de arte plastice „Françoise Conte” din Paris. A obţinut Marele premiu al Salonului Internaţional al Culturii şi Artelor, Cannes 2012. Artista a debutat cu prima expoziţie personală în anul 1990 la Cercul Militar Naţional. Tudor OCTAVIAN, autorul albumului de artă „Georgeta Grabovschi”, scrie despre pictura artistei: „Tablourile artistei oferă o mare noutate în tehnologia imaginii de tip ulei pe pânză. Pictorii lucrează, îndeobşte, cu un set de pensule şi de cuţite de tip şpalcu, adaptate lucrului cu pastă colorată. Artista utilizează un tip aparte de mistrie asemănătoare celei de zidar, care a deschis o cale nebănuită spre alte interpretări ale formelor. Orice tablou are o amprentă personală atât de energică, încât nu rămâne neremarcat. Mai mult, intrigă memoria multă vreme. Un alt element derivat din tehnologia tabloului, din posibilitatea de a combina cu alte consecinţe optice culorile, este sonoritatea formelor. O lucrare de Georgeta Grabovschi are o prestaţie simfonică sesizabilă, dar nu una de filarmonică. E multă muzică din baroc şi din alămuri, din suflători care-i asigură un tip de jubilaţie, de strigare victorioasă, astfel că imaginea induce în privitor o anume exaltare şi stare de eliberare a unor trăiri reprimate. Efectul vine de la geometriile îndulcite de sfericităţi ale compoziţilor şi, prin aceste geometrii şi rime interioare, de la substanţa lor decorativă. Instinctul decorativ şi arhitectural e slujit cum nu se poate mai bine de setul unic de cuţite şi mistrii. Artista, chiar să vrea, nu poate mărunţi imaginea. Tehnica o obligă la majestate, la construcţie”. 

"PLECĂRI SPRE ECHILIBRU" - Cronică realizată de Octavian Mihalcea

În perioada 2-19 decembrie 2013, prestigioasa Galerie a Artelor din cadrul Cercului Militar Naţional ne-a propus expoziţia de pictură a foarte cunoscutei artiste plastice Georgeta Grabovschi. Reprezentările estetice ale acesteia se adresează unui special tip de simţire, ce poate internaliza într-o firească tonalitate atât etericul cât şi concretul, simbioză proprie marilor creaţii. Cromatica potenţează misterul, foarte intens prezent. Parcă e retrăit fiorul marilor plecări simboliste atunci când, în cheie lirică, contemplăm porturile, voiajele sau citadinele semnate de Georgeta Grabovschi. Oraşe-simbol ca Paris, Veneţia, Milano, Barcelona ş.a. sunt apodictice subiecte ale acestei importante transfigurări picturale. Atât de particularele abordări "în cuţit şi mistrie" marchează şi naturile statice, persuasive exemplificări profund spiritualizate. Un consistent tronson tematic al operelor despre care vorbim constă în numirea eclectismului artistic, anumiţi interpreţi, dansatori, teatraliştirevelând noi faţete caracteristice fascinaţiei lumii artei. Tablourile, lucrate la şevalet, au dimensiuni mari, element nou în raport cu cele precedente, de mai mici dimensiuni. Evidenţa fiorului abstractizant poate fi observabilă în interiorul foarte specialului realism profesat. Geometrizările poartă cu ele tuşe venusiene care îmblânzesc şi estetizează pregnant compoziţiile.

Pictura Georgetei Grabovschi îmbină ingenios elanul cromatic cu prestanţa inefabilă a volumelor. Constanta sublimării duce la o esenţializare din zona decorativului inovator. Merită salutat şi admirat acest demers pictural, perpetuu itinerariu prin diversitatea sufletului .






Distribuie
  • Twitter
  • Facebook

Contact Cercul Militar National

ADRESĂ
Constantin Mille nr. 1, sector 1, București


SECRETARIAT

Telefon: 021-314.95.51 
              021-313.86.80  /112              
Fax: 021-313.78.27
E-mail: marketing@cmn.ro

Program: Luni - Vineri / 08.00 - 16.00


BIROUL CULTURĂ, EDUCAȚIE ȘI COMUNICARE

Telefon: 021-313.86.80  
Secretariat cursuri: 021-313.86.80  /156 
Secretariat expoziții și activități culturale: 021-313.86.80  /136
Fax: 021-313.78.27
E-mail: cultura@cmn.ro

Program: Luni - Vineri / 08.00 - 20.00