Colecţia de artă contemporană românească


 


Expoziţia permanentă de Artă Contemporană a Cercului Militar Naţional a fost deschisă la etajul al treilea al Palatului Cercului Militar Naţional şi vernisată în data de 13 iunie 2001.
Pe simeze, vizitatorii pot viziona aproximativ 87 de tablouri din colecţia de artă a instituţiei.
Circuitul expoziţional urmăreşte în mod comparativ şi sincronic prezentarea lucrărilor artiştilor contemporani reprezentativi ai artei naţionale.
Astfel, selecţia reliefează uneori influenţele pe care arta internaţională o are asupra artei naţionale, interferenţele celor două medii artistice dar şi specificitatea, respectiv originalitatea acesteia.
Fără să ignore creaţia unor pictori care cuceresc cu farmecul şi pitorescul inedit ale operelor lor, colecţia evidenţiază teme consacrate, oferind vizitatorului lucrări din creaţia unor maeştri precum Vasile Grigore, Spiru Vergulescu, Traian Brădean, Aurel Nedel, Ion Popescu Negreni, Ion Grigore, Petre Achiţenie, Ion Sălişteanu, Marcel Chirnoagă, Ion Murariu, Corneliu Brăescu, Horia Cucerzan, Costin Neamţu, Bogdan Pietriş, Valentin Tănase, Albin Stănescu ş.a. 
Cercul Militar Naţional a iniţiat şi organizat ca o activitate cu totul nouă expoziţii de artă plastică contemporană românească. Astfel, la data de 20 iulie 1992, în Sala Maură se inaugurează prima dintr-un lung şir de expoziţii de acest gen care vor fi găzduite cu ritmicitate. O nouă etapă a acestei foarte apreciate iniţiative va fi reprezentată de inaugurarea, în ziua de 15 iunie 1995, a noului spaţiu de expoziţie – Galeria Artelor – eveniment deosebit în viaţa culturală a capitalei, o sală cu spaţii expoziţionale foarte apreciată şi azi de către maeştri ai artei plastice. Desfăşurând o activitate expoziţională intensivă şi având drept unic criteriu de selecţie valoarea autentică a expozanţilor, „Galeria de Artă a Cercului Militar Naţional” a devenit în scurt timp cea mai prestigioasă galerie de artă plastică din Bucureşti – aşa după cum a fost apreciată de mass-media şi de către critica de specialitate. Pe simezele „Galeriei Artelor” şi-au expus creaţiile plastice nume de faimă ale artei contemporane româneşti. Urmarea practică a acestei activităţi a reprezentat-o inaugurarea Colecţiei de Artă Contemporană Românească a Cercului Militar Naţional – o veritabilă pinacotecă constituită din lucrările donate de către pictorii expozanţi.
Numărând peste 100 de lucrări semnate de peste 80 de nume prestigiase ale artei contemporane româneşti, această colecţie este astăzi una dintre cele mai valoroase colecţii de artă contemporană găzduite de o instituţie care nu aparţine nemijlocit sistemului culturii. (Victor Simion, Istoric de artă)

La nouă ani de la inaugurare, Cercul Militar Naţional a organizat prima întâlnire cu artiştii plastici care prin donaţiile lor au constituit valoroasa Colecţie de Artă Contemporană. [...]
 COLECȚIA DE ARTĂ CONTEMPORANĂ.pdf